Hanneke van Brakel

Yoga, Pilates, Bellyfit, Essentrics

Over Hanneke:

Universitair opgeleid als historicus, filosoof en kennistechnoloog. Binnen het Bewegingscentrum geef ik diverse yoga vormen, pilates, essentrics en qi-gong.

Ik ben universitair opgeleid als historicus, filosoof en kennistechnoloog. Door een ongeluk tijdens de bevalling heb ik permanente bekkenschade opgelopen en ben ik in een rolstoel terecht gekomen. Medisch kon men niets voor me doen, maar door mezelf langzaam te trainen – eerst mindfulness om de pijn te leren hanteren – en toen stapje voor stapje via yoga, tai chi en pilates verder, kon ik na 15 jaar eindelijk weer op één been staan! En nu 21 jaar verder dans ik weer, en boks ik meerdere keren per week bij Etien Thezalus  om mijn spieren zo sterk te houden dat ik vrijwel alles kan doen. De handicap blijft, maar de rolstoel is de deur uit!

Deze kennis en ervaring neem ik mee naar mijn lessen: vanuit een grondige kennis van de anatomie werk ik bij iedereen aan de verbetering van de mobiliteit van de gewrichten, de soepelheid van de spieren, balans en coördinatie, en de kracht die je nodig hebt om je dagelijkse handelingen goed te verrichten.

De ervaring van veel cursisten is dat ze er enorm in bewegingsvrijheid op vooruit gaan. Of dat nu is dat je zonder rugpijn de dag door komt, weer door het gladde zwembad durft te lopen, je sokken weer aan kunt trekken, terwijl je het al had opgegeven ineens weer kunt badmintonnen, je steunzolen vaarwel kunt zeggen, of zelfs iemand die niet kon zitten of liggen van de pijn – en nu weer volledig aan het werk is. Maar het is je eigen overwinning: ik probeer je vanuit mijn ervaring de oefeningen aan te reiken die je gaan helpen, maar je zult het zelf moeten doen!

opleiding 

Ik heb meters gelezen en heel veel verschillende opleidingen en trainingen gedaan – maar uiteindelijk zijn het de individuele leermeesters die je vooral verder helpen. Hieronder een selectie:

  • Yoga: chakra yoga (Anodea Judith, Anita Geugien), ISHTA yoga – dat is Integrated Science of Hatha Tantra and Ayurveda – (Ulrica Norberg) en Kashmir yoga (Koos Zondervan);
  • Mindfulness: MBCT trainer – dat is Mindfulness Based Cognitive Therapy (Rob Vincken, Franca Warmenhoven);
  • Qi-gong/Tai Chi: BOCAM beroepsopleiding CNGO, Top-Life (Rudi Westerkamp, Mieke Roovers);
  • Essentrics: level 1 en 2 (Danielle de Wildt), level 3 en 4 (Miranda Esmonde-White);
  • Pilates: Mariska Assink, privé training Loretta Simons Helm;
  • Franklin Method: diverse cursussen (Eric Franklin);
  • Functional Movement Systems: FMS level 1, Y Balance test (Gray Cook);
  • Oriëntaalse dans: privé training (Eeke Marks – Leana), verdiepingscursus (Laudie Vrancken – Ahlem-, Peter Verzijl – Farouq).

Werkzaamheden 

Binnen het Bewegingscentrum geef ik diverse yoga vormen, pilates, essentrics en qi-gong. Daarnaast verzorg ik bewegingsvoorlichting – ook voor bedrijven -, in company training, float-fit lessen en privé-trainingen. En – samen met Eeke Marks – organiseer ik regelmatig cursussen op het gebied van (wereld)dans: al sinds een aantal jaar o.a. een wekelijkse cursus oriëntaalse dans op de vrijdagochtend.