0592 612078 | Home | Links | Sitemap | Contact
Meer dan bewegen alleen
Probeer nu geheel vrijblijvend
ons bewegingscentrum en
vraag een gratis proefles aan

Qigong

Qigong is een - wetenschappelijk bewezen – effectieve oefenleer uit China gericht op het bereiken van een hoge leeftijd in goede gezondheid. Door vloeiend op het ritme van de ademhaling oefeningen te doen wordt de geest stiller en het hartritme rustiger. De ademhaling verdiept zich. Het lichaam wordt gelijkmatig warm, de doorstroming van bloed en lymfe verbetert en spieren en gewrichten voelen soepeler. Ook ouderen kunnen hier veel baat bij hebben.

Waar komt het vandaan?
Qigong is een duizenden jaren oude Chinese oefenleer gericht op een lang leven in goede gezondheid. Het vormt een heel belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst naast de meer bekendere behandelingen met bijvoorbeeld acupunctuur. Ziekte wordt in China gezien als een verstoring van de balans tussen de verschillende organen doordat de energie niet langer vrij kan doorstromen en zodoende ongelijk over het lichaam is verdeeld. Qigong bestaat uit series bewegingen en houdingen die zorgen dat de doorstroming van het lichaam verbetert en blokkades langzaamaan verdwijnen.

Hoe zien onze lessen eruit?
We beginnen met rustige losmaakoefeningen waarbij alle gewrichten worden ‘losgedraaid’. Dan doen we oefeningen waardoor onze balans en coördinatie wordt verbeterd. We eindigen altijd met een vloeiende serie bewegingen op de adem, waarbij het hele lichaam zacht en evenwichtig wordt belast en de geest tot rust komt.

Is het wat voor mij?
Iedereen kan aan de lessen deelnemen. Ook als je niet de hele les kunt staan. Qigong heeft bewezen heilzame effecten bij hart- en longziekten (cara, copd), hoge bloeddruk en diabetes. Ook werkt het heilzaam bij darmklachten, slaapproblemen en chronische rug en gewrichtsklachten (zoals o.a. reuma, fibromyalgie). Het is zeer geschikt voor ouderen die weer in beweging willen komen of soepel oud willen worden.

Wat zeggen cursisten?
“In het begin moest ik de helft van de les de oefeningen zittend doen. Inmiddels ben ik zover dat ik alles staand vol kan houden”
“Ik heb na de les voor het eerst in jaren weer warme handen en voeten. Meestal zijn die ijskoud!”
“Waar het vooral om gaat: elke 6 weken tot 3 maanden viel ik terug met een blessure. Nu ik mijn lichaam beter leer ontdekken en balans en houding elke keer worden geoefend heb ik dit niet. Voor mensen met fybromialgie , reuma en stijfheid is Qigong en Yoga een echte aanrader. Voor elke deelnemer heeft Hanneke wel een oplossing als het om oefening, niveau of houding gaat.”

Partners | Linkpagina